24/3/13

Λίγοι στίχοι του Μανώλη Ρασούλη




































Λίγοι στίχοι του αγαπημένου  Μανώλη Ρασούλη
από τους πολλούς και εξαιρετικούς που είχε γράψει,
συνοδευόμενοι με μικρές ζωγραφιές μου
 

Ο Μανώλης Ρασούλης  (Σεπτέμβριος 1945 - Μάρτιος του 2011)
 γνωστός τραγουδοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και δημοσιογράφος (22 Cds, 8 βιβλία και ένα περιοδικό «ΤΟ ΑΥΓΟ»), με εκατοντάδες άρθρα, ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και αφιερώματα, με δίσκους που άφησαν εποχή, όπως
 «Τα Νέγρικα», «Τα Δήθεν», «Η Εκδίκηση της Γυφτιάς»,
είναι ένας από τους καλύτερους στιχουργούς της εικοσαετίας.

Γνωστός για τις πρωτότυπες και ανεξάρτητες ιδέες του , άτομο με έντονες φιλοσοφικές και μεταφυσικές ανησυχίες, δίψα για εξερεύνηση του αγνώστου και μια διαρκή αναζήτηση «εσωτερικών κλειδιών» που ξεκλειδώνουν την ιστορία των λαών της ανατολικής Μεσογείου, γεφύρωσε το πιο αυθεντικό, βαθύ και λαϊκό στοιχείο του Έλληνα με τα πιο υγιή οικουμενικά ρεύματα, πυροδοτώντας με αυτόν τον τρόπο μια ιδεολογική επανάσταση, κάτι που δεν άρεσε στα παντός είδους κατεστημένα. Υπήρξε πάντα συνεπής στην βασική του ιδέα ότι η Ελλάδα από φύση και θέση πρέπει να στραφεί προς τον πολιτισμό και όχι καταστροφικά προς τον μιλιταρισμό, ώστε να παίξει ένα πρωτοποριακό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι . Στίχους του έχουν μελοποιήσει ο Μάνος Λοίζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Σωκράτης Μάλαμας, Νίκος Ξυδάκης, Πέτρος Βαγιόπουλος, Χρήστος Νικολόπουλος  και στίχους του έχουν τραγουδήσει η Χάρις Αλεξίου, ο Νίκος Παπάζογλου, η Γλυκερία, ο Σαββόπουλος, ο Λέκκας, ο Τερζής, οι Κατσιμιχαίοι, η Μ. Κανά, η  Βιτάλη, ο Β. Παπακωνσταντίνου, η Μ. Δημητριάδη κ.α.







20 σχόλια:

Ποδηλάτισσα είπε...

Για άλλη μια φορά "ζωγράφισες" όπως μόνον εσύ ξέρεις "μοναδικά"!!!!!Πολλά φιλιά!!!!

eleni είπε...

Αθηνά,εξαιρετικό αφιέρωμα σ΄ένα μεγάλο δημιουργό με τις δικές του ανατρεπτικές ιδέες!
Πολύ όμορφη,λιτή-όπως ακριβώς ταιριάζει- η ζωγραφική ,που συνοδεύει τους στίχους του.
Καλό τρίήμερο-φιλιά!

Φιλία είπε...

Από τους πιο αξιόλογους δημιουργούς στον καλλιτεχνικό χώρο ο Ρασούλης!!!! Κι' εσύ Αθηνά μου ταίριαξες τόσο όμορφα τις τρυφερές ζωγραφιές σου με τους στίχους του!!!!!!
Σε φιλώ

evonita είπε...

πολύ όμορφο αφιέρωμα έκανες!! ήταν φοβερός καλλιτέχνης! φιλάκια!

Pepi είπε...

Εξαιρετικό το αφιέρωμα ! Και απόλυτα ταιριαστό με τις ζωγραφιές σου!
Καλό βράδυ, φιλιά και καλή αυριανή!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου είπε...

Διαμαντάκια οι αναρτήσεις σου!!!Υπέροχη η εικαστική σου επένδυση στους ανεπανάληπτους στίχους του Ρασούλη. Σου στέλνω τα φιλιά μου!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ο Ρασούλης θα μείνει στην ιστορία Αθηνουλα μου.. με την ανατραπτηκή γραφή του και ευτυχως που που μελοποίθηκαν στίχοι του και ετσι εχουμε και εμεις την ευκαιρία να τους ακουμε και να τους τραγουδαμε....κριμα που έφυγε ειχε να δώσει ακομη πολλα νομίζω....οι ομορφες ζωγραφιές σου συνοδευσανε πολύ ωραια τους στίχους του...ωραιο αφιερωμα.... μπραβο Αθηνούλα μου φιλακια πολλα...καλη σου εβδομαδα...
και χαιρομαι που μας εβαλες και ακουμε τα τραγούδια του...

Δημιουργία είπε...

Όμορφο το αφιέρωμά σου στο Ρασούλη Αθηνά μου.Έφυγε νωρίς αλλά άφησε το έργο του που θα μένει πάντα ζωντανό.

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΣΑ καλημέρα ,
η ιδέα ήρθε προχθές που άκουγα τα τραγούδια που έχει υπογράψει, τον ακούμε χρόνια και live κάποιες φορές όταν μέναμε στην Αθήνα,
ο Ρασούλης είναι ξεχωριστός και λατρεμένος, οι στίχοι του συνδυάζουν ευαισθησία και επαναστατικότητα και είναι πολύ σπουδαίος στιχουργός !!
Διάλεξα αγαπημένους στίχους , τους έντυσα διακριτικά , πρόσθεσα και ηχητικά εφέ - τραγουδάκια του και έτοιμη άλλη μια ονειρεμένη βόλτα !! Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , πολλά πολλά χαιρετίσματα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΕΛΕΝΗ καλή σου μέρα,
οι στίχοι του αγαπημένου Ρασούλη μόνοι τους στέκονται μια χαρά, είναι τόσο μεστοί που δεν χρειάζονται συνοδεία αλλά έβαλα κι εγώ τις μικρές πινελίτσες μου απλά για να τους συνοδέψω με διακριτικότητα !!
Χαίρομαι που σου άρεσε η μουσική βόλτα , πολλά χαιρετίσματα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΦΙΛΙΑ σε καλημερίζω , σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια , το αφιέρωμα ήταν ιδέα της στιγμής , ο Ρασούλης λατρεμένος, οι στίχοι του αγαπημένοι , το μότο μου "η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά " εδώ και χρόνια,
λίγες πινελίτσες μου μαζί και έτοιμο το αφιέρωμα !!

Να σαι καλά , πολλούς χαιρετισμούς

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ EVONITA χαίρομαι που σου άρεσε, όλοι έχουμε τραγουδήσει στίχους του, έχουμε χορέψει με στίχους του, έχουμε ταξιδέψει με τραγούδια του Ρασούλη !!
Να σαι καλά , σ΄ευχαριστώ, πολλά χαιρετίσματα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ PEPI καλημέρα,
ο Ρασούλης είναι μοναδικός, τραγούδια με στίχους του ακούω πολλά χρόνια , από τα νιάτα μου, Ρασούλης Παπάζογλου το εκλεκτό μουσικό δίδυμο,
όσο για τις μικρές ζωγραφιές είναι απλά συνοδευτικές !!
Να σαι καλά, χαίρομαι που σου άρεσε, πολλά Αιγαιοπελαγίτικα χαιρετίσματα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΕΦΗ καλημέρα, με την καλή σου την κουβέντα πάντα, χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα , ο Μανώλης Ρασούλης ήταν και είναι αγαπημένος τραγουδοποιός-μουσικός-στιχουργός, σημαντικός καλλιτέχνης, ιδιαίτερος, ανατρεπτικός, φιλοσοφημένο άτομο!!
Έχει γράψει στίχους σε πάμπολλα γνωστά τραγούδια !!
Έβαλα κι εγώ τις πινελίτσες μου,
τιμή μου να συνοδεύουνε τους εξαιρετικούς στίχους του !!
Πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα σου στέλνω

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΡΟΥΛΑ καλημέρα , χαίρομαι που σου άρεσε το αφιέρωμα και ο δημιουργός Μανώλης Ρασούλης !! Κρητίκαρος κι αυτός !! Οι στίχοι του επίκαιροι και τώρα , ξεχωριστοί, ιδιαίτεροι, φιλοσοφημένοι, ψαγμένοι, ανατρεπτικοί, άλλωτε χαριτωμένοι και χαβαλεδιάρικοι , άλλοτε συναισθηματικοί και αγαπησιάρικοι!!
Το αφιέρωμα έγινε στο πι και φι,
με λίγα στιχάκια του λόγια σοφά και λίγες πινελιές με χρώματα , και έτοιμες οι διαδικτυακές καρτολίνες !!
Η αλήθεια είναι ότι αυτόν τον καιρό είμαι πολύ απασχολημένη με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων , γιαυτό κι οι αναρτήσεις είναι αραιές και λιγόλογες , μα τα θέματα αγαπημένα .
Να σαι καλά , στέλνω με τον σημερινό Νοτιά πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

Aθηνά Π.Κ. είπε...

@ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ καλή σου μέρα ,
ο Ρασούλης ήταν ιδιαίτερος καλλιτέχνης , ψαγμένο και φιλοσοφημένο άτομο, και οι στίχοι του γραμμένοι με την πένα της καρδιάς !!
Χαίρομαι που σ΄άρεσε το αφιέρωμα ,
βάλε ήχο να ακούσεις και κάποια υπέροχα τραγούδια με στίχους του,
πολλά σαμιώτικα χαιρετίσματα

Handmade by Mika είπε...

Τον αγαπούσα και τον αγαπω. Τα εντυσες όμορφα τα λογια του!
Μπραβο Αθηνα μου, μας ταξίδεψες πάλι!
Φιλια πολλα

Unknown είπε...

καταπληκτικό το αφιέρωμά σου!!!Του αξίζει πραγματικά!!!
πολλά φιλιά και καλό βράδυ-)

IZA είπε...

Καλησπέρα Αθηνά μου. Καλό μήνα! Πολύ όμορφο το αφιέρωμα. Θα το κάνεις βιβλιαράκι; Τι κάνουν τα κορίτσια; Αντε και κοντεύει ο καιρός που θα έρθουμε στη Σάμο. Φιλιά.

Gina-Teta είπε...

Εξαιρετικές ζωγραφιές για φοβερούς και "αληθινούς" στίχους. Καλό μήνα.